Jonkin verran on tullut kyselyitä budjetista ja rakentamisen kustannuksista. Kustannukset sivu onkin luetuin osio tässä blogissa mikä on varsin ymmärrettävää. Olemme keränneet toteutuneita ja tulevia kustannuksia sinne, tosin eihän siellä tietenkään vielä kaikkea ole ja välillä päivitykset kulkevat hieman perässä.
Löysin 23.11.2011 muokatun budjettimme joka on kaksi päivää sen jälkeen, kun saimme tiedon saaneemme tontin arvonnassa. Se ei ole varmastikaan ihan ensimmäinen versio, kun itse aloimme miettimään rakentamisen kustannuksia, mutta tuolloin on varmistunut tontin saanti. Etsimme itsekin eri blogeista toteutuneita kustannuksia ja luimme foorumeja jne. Siinä vaiheessa ei ollut varmuutta, että joutuisimme paaluttamaan, pieni pelko vain. Loppujen lopuksi budjetointi on onnistunut ainakin välttävällä tasolla. Alkuperäisessä budjetissa olimme laskeneet kokonaiskustannuksiksi 308 keur. Tämän lisäksi olimme varautuneet 10% budjetin ylitykseen eli tällöin oli ajateltu, että maksimikustannukset olisivat 339 keur.
Ja mitäpä budjetti tänä päivänä kertoo? Sitä on matkan varrella monta kertaa päivitelty ja muuteltu summia excelin solusta toiseen. Joissain asioissa on menty alkuperäisin budjetin alle ja joissain yli. Viime aikoina kokonaissummaan ei ole tullut muutoksia. Tällä hetkellä budjetti on asettunut 351 keuroon. Lisäksi budjetissa on vielä varauduttu parin prosentin ylitykseen eli kokonaissumma olisi tällöin 358 keur.
Toki suunnitelmat ovat muuttuneet matkan varrella kuten monille rakentajille käy. Alunperin ajateltiin yhden auton katosta talon yhteyteen, mutta nyt on päädytty erilliseen kahden auton katokseen. Lisäksi on hommattu pieni vaja jne.
Tässä vaiheessa rahaa on palanut 194 keur. On se tietysti paljon rahaa, kun ajatellaan, että talossa ei ole seiniä edes.
Mikä sitten on ollut vaikeinta budjetoinnissa? Kyllä se ehdottomasti on pohjatöiden osuus. Paalutuksen myötä myös perustukset muuttuivat, joka vaatii perustussuunnitelman jne. Tontit, liittymät, talopakaketit ja vastaavat on amatöörin paljon helpompi arvioida. Nämä tiedot löytyvät aika helposti netistä. Rakentamiseen ryhtyvän kannattaa miettiä maansiirtotyöt, mahdolliset louhinnat, paalutukset jne tarkkaan. Näissä voi tulla suurimmat heitot, muiden juttujen arvioiminen on aikalailla helpompaa. Toki, jos tontti ns helppo niin riskit pienenevät. Pihatöihin saa varmasti palamaan rahaa vaikka kuinka paljon, mutta nämä menevät tietysti jokaisen omien rahkeiden mukaan. Pitää myös muistaa, että yllättäviä kuluja tulee aina, isompia ja pienempiä. Aina rakentaminen ei välttämättä mene putkeen vaan ongelmiakin saattaa tulla.
Oikeastaan vasta ensi syksynä näemme miten budjetin laadinta on onnistunut. Ensi vuoden puolelle on kuitenkin maalaukset, pihanlaitot ja paljon muuta. Vaikka budjettimme ylittyykin hieman ensimmäisistä ajatelluista summista niin ei se maata kaada. Katsotaan vuoden päästä mikä on "lopullinen" summa.
Jokaisen rakentajan kustannukset ovat erilaisia, riippuen tontista, talosta, materiaaleista... Nämä ovat meillä toteutuneita kustannuksia, eivät varmasti halvimpia mutta ei kalleimpiakaan. Niihin kannattaa suhtautua varauksella sillä jokainen rakennusurakka on omanlaisensa, mutta toivottavasti niistä on lukijoillemme jotain hyötyä. Jos yksikin rakentaja saa tästä apua, on se ollut vaivan arvoinen ja jatkossakin tulemme päivittämään näitä.
Se mikä on varmaa niin kilpailutus kannattaa ja jos saat jostain hyvää palvelua niin sitä kannattaa käyttää. Rakennusalalla ei ole niinkään sanottua, että saat edes vastauksia tarjouspyyntöihisi. Täytyy koputtaa puuta, että tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin.
Vastailemme edelleen mielellämme kysymyksiin, jos vain osaamme.
Kannattaa luottaa ammattilaisiin
VastaaPoistaterve, onko tuossa 351000 eurossa myös tontti mukana?
VastaaPoistaJuu on siinä arviossa myös tontti mukana.
VastaaPoista