maanantai 4. helmikuuta 2013

Arvostelu: Helmitalo

Nyt kun olemme muuttaneet ja hieman asettuneet paikoilleen, ajattelin kirjoittaa arvostelun Helmitalosta. Tosin kyllä tässä purkamisessa ja muussakin on kovasti vielä hommaa.

Yleisesti olen kirjoittanut asioista aika lyhyesti, mutta tätä kirjoittaessani tiedän, että tästä tulee pitkähkö. Toivottavasti jaksette lukea... Tämä on tarkoitettu palvelemaan etenkin tulevia mahdollisia Helmitalo rakentajia.

Projektimme alussa bongasimme Helmitalon jostain web-keskusteluryhmästä ja aloimme etsimään heistä lisää tietoa. Toki alkuvaiheessa mietimme muitakin vaihtoehtoja. Hyvänä apuna oli kaikki Helmitalo blogit, joita oli silloin jo useampia. Mitään pahempaa soraääntä emme löytäneet vaan yleistyksenä rakennuttajat ovat olleet tyytyväisiä. Toki näin isoissa projekteissa voi tulla eteen ongelmia, mutta sitäkin tärkeämpää on miten ne hoidetaan. Ja sitten vain kyselemään meilillä ja aika nopeasti lähdimme käymään Helmitalon tehtaalla.

Yleistä Helmitaloista:

Helmitalo on pieni toimija talopakettimarkkinoilla. He eivät mainosta, mutta esimerkiksi joissain messuilla heidät voi tavata. He ovat myös Hyvinkään asuntomessuilla ensi kesänä. Helmitalo rakentaa vuodessa taloja sen verran kuin heidän resursseillaan niitä pystyy tekemään. Yritys on kasvanut viime vuosien aikana ja kysyntää tuntuisi olevan enemmänkin. He pidättäytyvät kuitenkin siinä mitä on realistista rakentaa nykyisellä henkilökunnalla. Helmitalon taloustiedot löydät täältä.

Talomalleja ei ole isoa katalogia, mutta meille löytyi mieluinen. Haimme ihan perustaloa ja osaltaan taloudelliset edellytyksemme vaikuttivat tähän, että mitään kivilinnoja ei rakennettu. Myös rakennusmääräykset vaikuttavat mitä tontille voi rakentaa. Kauppaa tehdessämme valmistumisaika oli noin vuoden päästä kaupoista. Tälläkin hetkellä taidetaan myydä jo alkukevättä 2014.

Hinnoittelu, materiaalivalinnat ja muutokset::

Hinnoittelu on selkeä. Voit ottaa heidän kauttaan maansiirtotyöt tai teetättää muualla. Vastuukysymykset on kuitenkin hyvä muistaa, jos teettää jollain kolmannella osapuolella. Perustukset sisältyivät hintaan, tosin meidän tapauksessa jouduimme paaluttamaan ja sitä kautta normaali perustukset eivät käyneet. Saimme hyvityksen perustuksien osalta. Tämä pätee myös muihin materiaalivalintoihin. Toimitukseen esimerkiksi kuuluu keittiön kalusteet tietystä perusvalikoimasta. Käytännössä keittiön valinnan voit tehdä kahden liikkeen välillä. Perusvalikoima kuuluu hintaan ja jos haluat jotain kalliimpaa tilalle niin vain lompakon paksuus on rajana. Tällöin maksat muutosmaksun osuuden suoraan keittiöliikkeelle. Voit jättää vaikka kaikki keittiön kalusteet pois ja hommata sen muualta. Tällöin saat hyvityksen keittiön kalusteiden osalta.

Kaikki muutokset eivät ole maksullisia, meillä esimerkiksi muutettiin kattokulmaa rakennusmääräysten mukaiseksi ja ulkoverhoilu muutettiin vaakalaudoitukseksi. Erikoisemmista kattokulmista voi joutua maksamaan lisää, mutta ne selviävät kysymällä.

Muutokset voi tuntua joillekin vaikealta, mutta loppuen lopuksi se on hyvä ja helppo tapa, kun sen sisäistää. Itse jätimme perustoimituksesta pois mm. kiukaan, wc:n ja kylpyhuoneen altaat, suihkut sekä lieden ja liesituulettimen (muut kodinkoneet eivät kuulu toimitussisältöön). Lisäksi teimme muitakin muutoksia mm: vaihdoimme lukkotyypit, vaihdoimme rännien värin mustaksi, otimme perusvalikoiman ulkopuolista laattaa keittiön välitilaan sekä suihkujen taakse tehosteeksi, liukovikaapin tuulikaappiin ja keittiöön tuli paljonkin perusvalikoiman ulkopuolisia valintoja. Näitä muutoksia ei tarvitse olla heti kaupanteossa tiedossa vaan ne pitää tietää rakentamisvaiheiden mukaan. Yleisesti muutokset perusvalikoimaan hyvitetään tai laskutetaan loppulaskulla (viimeinen erä). Muutoksista pitää sopia Helmitalon kanssa ja asennettavuus pitää pysyä samanlaisena. Toimitussisällöt löytyvät Helmitalon sivuilta ja niihin on varmasti tullut muutoksiakin tänä aikana. Pienistä asennustöistä voi sopia suoraan tekijöiden kanssa.

Plussat ja miinukset:

Helmitalo on pieni ja joustava toimija. Työn jälki on siistiä ja sen näkee jo kaikista pinnoista. Talosta ei löydy yhtään repsottavaa listaa tai turhaa rakoa.

Toki Helmitalon toiminnassa on kehityskohteitakin. Eniten kehitettävää on tiedottamisessa ja tiedon kulussa. Meidän tietämyksellä ei aina tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu tai mitä pitäisi tapahtua. Vastaava on tietenkin tässä tukena, mutta hän on saman tiedon varassa aikataulujen suhteen kuin mekin. Tämä tuntui olevan suurin "ongelma". Tähän vaikuttaa tietysti oma aktiivisuuskin, projektin loppupuolella olemme olleet hyvinkin aktiivisia ja olleet yhteyksissä Helmitaloon kuin myös heidän alihankkijoihin. Hyvä tiedonlähde on kaikki työntekijät, jotka talolla pyörivät. Heiltä saa hyvää tietoa. Ja ei kun puhelin kouraan, jos joku askarruttaa. Vinkkinä kannattaa sopia selkeä päivämäärä milloin talon pitäisi olla valmis. Helmitalo haluaa pitää valmistusmisajankohdasta kiinni ja meillä se näkyi kovana loppukirinä. Tammikuussa tapahtui jälkikäteen mietittynä todella paljon.

Tästä onkin helppo hypätä itse tekijöihin. Meillä ainakin oli hyvät porukat hommissa. Olemme erilaisia toiveita esittäneet ja ne on aina tehty. Työn jälki on ollut siistiä ja tekijöillä tuntuu olevan ammattiylpeys tehdä asiat kunnolla. Osa tekijöistä on Helmitalon alihankkijoita, joilla jokaisella on omat urakkansa. Heidän kanssaan voi sopia pienistä muutostöistä, jotka he laskuttavat sitten suoraan. Meillä esimerkiksi peltimiehet tekivät piipun pellityksen ja lisäsivät etukuistiin lumiesteen. Meidän suurimmat "valitukset" olisivat suurinpiirtein, että ulkotimpurit eivät ole niin siistejä kuin muut ja jättävät einespaketteja ympäriinsä vaikka vieressä olisi jätesäkki. Hyvin pientä siis, eikä tämä meitä edes haitannut, koska olimme asennoituneet siivoamaan kaiken. Yleisesti ottaen esim timpurit siivoavat jälkensä. Rakennusjätteiden poisvienti kuuluu tietysti asiakkaalle.

Tekevälle sattuu sanotaan. Näin isossa projektissa menee joku asia enemmän tai vähemmän pieleen. Meillä esimerkiksi ulkotikkaat oli laitettu alihankkijan toimesta väärään paikkaan. Virhe ei ollut suuri ja se korjattiin. Näin on ollut kaikkien asioiden suhteen, jos sellaisia on tullut vastaan. Ei ole tarvinnut alkaa vääntämään ja riitelemään asioista. Arvostamme tätä puolta yli kaiken, sillä virheitä sattuu kaikille. Joustavuutta on kyllä löytynyt ja asioista on voinut keskustella.

Lopputulos:

Loppukaneettina voimme todeta, että meidän kokemusten mukaan voimme suosittelemme lämpimästi Helmitaloa muillekin rakentamista suunnitteleville. Asioista löytyy lisätietoa blogista kaivamalla, kaikkea en tähän alkanut selostamaan :) Ja kysyä voi aina.

Arvosana: 5-, asteikolla 1-5

4 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä raporteista, Meille tulossa Onnenhelmi 107 Klaukkalaan. Pitäisi olla valmis huhtikuussa ja niin varmaan onkin. Tällä viikolla asennetaan ulko-ovet, että saataisiin lämmöt päälle ja laatta kuivaksi.

  VastaaPoista
 2. Very nice report. We didn't have time to update www.perhehelmi.weebly.com for a long time but soon we will also update our blog with our experiences after building and living there now for over half a year. But yes we are also very pleased with Helmitalo

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, että Helmitalo oli sitä mitä pitikin. Meillä rakentaminen aivan loppusuoralla, oltaisiin haluttu tilata talo Helmitaloilta mutta tilaushetkellä heiltä ei ollut saatavilla taloa, joka olisi suoraan täyttänyt kaava- ja rakentamistapaohjeen vaatimukset, jotka tonttiimme kohdistui. Ja talotoimittajaan, johon päädyttiin, ei voi olla kuin pettynyt...

  VastaaPoista
 4. Kiitos erittäin kattavasta arvostelusta! Tästä on varmasti monille paljon apua talopaketin valintaan. Keskustelupalstoilla kun on juttua talopaketeista niin suurimmassa osassa vain haukutaan jokainen valmistaja lyttyyn ilman kunnon perusteluita. Sitten on myös vaikea erottaa onko kirjoittaja oikea asiakas vai jonkun firman edustaja.On myös kiva tietää yksityiskohtaisemmin mikä paketissa on hyvää tai huonoa.

  Tässä muuten yksi toinen hyvä juttu talopaketeista ja rakennuskustannuksista, suosittelen lukemaan jos pohtii talon rakentamista:
  http://remontit.org/talopaketit-vaihtoehtona-itse-rakentamiselle/

  VastaaPoista